RMC Zuidwest Friesland is er voor schoolverlaters zonder diploma
RMC Zuidwest Friesland begeleidt jongeren van 18 tot 23 jaar die voortijdig, dus zonder startkwalificatie, hun school dreigen te verlaten of al hebben verlaten. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal HAVO of MBO-2-niveau.
Hoe komt een jongere/schoolverlater in contact met RMC?
Scholen kunnen een verzuimmelding doen en ons verzoeken een gesprek met een verzuimende leerling aan te gaan. Doel is om de oorzaken van het verzuim in een vroeg stadium in kaart te brengen en vervolgens aan te pakken om zo uitval van de jongere te voorkomen.
Jongeren die toch zonder startkwalificatie uitvallen, noemen we voortijdige schoolverlaters, oftewel VSV’ers. In dat geval krijgen we een melding via DUO en stuurt de school ons een (exit)formulier met meer informatie over de leerling. Wij nemen vervolgens contact op met de jongere en gaan het gesprek aan over zijn of haar toekomstplannen.
RMC werkt met loopbaangesprekken met focus op kwaliteit en talent
Het RMC benadert jongeren persoonlijk, pro-actief en outreachend. We voeren met name loopbaangesprekken waarin we de nadruk leggen op de kwaliteiten, talenten en kansrijke beroepen voor de jongere. We laten hen zien waar hun mogelijkheden liggen en begeleiden hen daarna bij de vervolgstappen.
Begeleiden naar de juiste hulpverlening
Uiteraard brengen wij ook eventuele belemmeringen om naar school te gaan in beeld. Indien het volgen van een opleiding (nog) niet mogelijk is, begeleiden we de jongere bij de stappen naar de juiste hulpverlening. We vragen samen met de jongere een uitkering aan en zetten samen de stap naar de gebieds- of sociale wijkteams of andere hulpverlening.
We blijven de jongere volgen totdat hij/zij 23 jaar wordt of een startkwalificatie behaalt. Het inzetten en uitvoeren van het zorgtraject is echter geen taak van het RMC, maar wordt uitgevoerd door één van onze ketenpartners.